Porady

Deska do krojenia – jak wybrać odpowiednią?

Deska do krojenia – jak wybrać odpowiednią?

Bez deski do krojenia nie obejdzie się żadne kuchenne wnętrze. Korzystamy z niej podczas krojenia, siekania, tłuczenia i nie tylko. Służy nam do preparowania rozmaitych produktów spożywczych. Na rynku znajdujemy deski wykonane z różnych materiałów. Jak jednak wybrać odpowiedni produkt?

Deska do krojenia drewniana

Największą popularnością cieszą się deski wykonane z drewna. Są niezwykle trwałe, wytrzymałe i twarde, dzięki czemu można na nich nie tylko kroić, ale i siekać, tłuc, ugniatać. Są odporne na wysokie i niskie temperatury, co oznacza, że posłużą również jako podstawka pod gorący garnek.

Taka drewniana deska, która wykonana jest estetycznie, precyzyjnie i bazuje np. na drewnie dębowym, może zagościć na stole, gdy podamy na niej nie tylko danie w naczyniu, ale i np. ułożone przekąski. Deski wykonane z drewna dębowego bądź jesionowego można znaleźć w sklepie KulkaHome.

Dlaczego jeszcze warto stawiać na drewniane deski? Są bakteriobójcze! Co więcej, krojenie na nich nie powoduje stępienia ostrza noża. Wykazują również zdolności do zasklepiania się niewielkich nacięć. Jeśli będziemy o nie odpowiednio dbać, dokładnie czyścić po każdym użyciu i wycierać do sucha, aby uniknąć gromadzenia się wilgoci, posłużą nam bardzo długo w kuchennym wnętrzu.

Deski plastikowe

Inną propozycją są deski wykonane z tworzyw sztucznych, głównie plastikowe. Lubimy je za to, że są tanie i dostępne w wielu kształtach oraz kolorach. Są również lekkie, dlatego nie sprawiają problemów w trakcie użytkowania czy podczas przechowywania.

Nie wpływają na znaczne tępienie noży i łatwo utrzymać je w czystości. Z tego względu bardzo dobrze nadają się do preparowania surowego mięsa. Nie gromadzą bowiem wilgoci, a w ich głąb nie dostaną się resztki pochodzące z surowych produktów. Dzięki możliwości doboru ciekawego kształtu czy koloru można je dopasować do dowolnej aranżacji kuchennego wnętrza.

Szklana deska do krojenia

W wielu kuchniach spotkamy deski szklane. Czy to dobry wybór? Wiele zalet przemawia za ich zakupem, choć nie należą do najtańszych. Jakie mają atuty?

Szkło nie pochłania zapachów i zapewnia maksymalną higieniczność. Nie ma tu ryzyka gromadzenia się wilgoci czy groźnych drobnoustrojów, które mogą pochodzić z surowych produktów. Deskę szklaną łatwo się myje, a jej twardość pozwala nie tylko na krojenie. Trzeba jedynie pamiętać o tym, że deski szklane są dość śliskie, ciężkie, a te niskiej jakości i bardzo tanie łatwo uszkodzić bądź potłuc. Uwagę zwraca za to ich estetyka – ciekawe wzory, które podkreślają styl kuchennego wnętrza.

Na to zwróć uwagę!

Niezależnie od tego, jaką deskę wybierzesz, szukaj tych o odpowiedniej jakości, precyzyjnie wykonanych, z niezbędnymi certyfikatami i dopuszczeniem do stosowania wraz z żywnością. Nie omijaj łukiem kosztownych, ale markowych produktów, bo odwdzięczą ci się one żywotnością i estetyką. Zadbaj także o wybór kształtu, który ułatwi krojenie czy siekanie, a także koloru bądź wzoru, by podkreślić styl kuchni. O urządzaniu kuchennych wnętrz poczytasz na stronie http://dom-mieszkanie.pl/.

Jeśli chcesz, postaw na kilka rodzajów desek, z różnych materiałów. Każdą z nich przeznacz na preparowanie konkretnych produktów spożywczych i ciesz się komfortem gotowania.

Similar Posts